Skip to content

Team Me-paret flyttet hjem og skapte et kultureventyr

Fire år etter at Elida Inman Tjørve og Uno Møller flyttet «hemmat» til Åsnes, har kulturlivet i kommunen nådd nye høyder. – På mange måter er det enklere å skape noe i Kongsvingerregionen enn i Oslo, sier Team Me-paret.

Navn: Elida Inman Tjørve og Uno Møller

Da det ble besluttet at kulturskolen i Åsnes, som Elida Inman Tjørve på det tidspunktet var konstituert rektor for, skulle ta over Ungdommens kulturmønstring høsten 2016, var det så få påmeldte deltakere at arrangementet ble avlyst. Kontrasten til 2019-gjennomføringen er enorm, da det av en befolkning på om lag 7.500 innbyggere var over 80 ungdommer som deltok med innslag som dans, rock og teater. Suksessoppskriften er godt lederskap og omfattende medvirkning av barn og unge.

– UKM er et gratis arrangement, og jeg så kun muligheter da kulturskolen overtok ansvaret. Vi sanket med oss en del ungdommer og lot de være med på å forme hvordan framtidens kulturmønstring skulle se ut. Det ble også satt ned et eget ungdomsstyre, som fremdeles er med og planlegger fra og med august året i forveien. Sammen fant vi ut hva vi ville og hva vi kunne få til, forklarer Tjørve, som i dag er enhetsleder for kultur og frivillighet i Åsnes kommune.

Banddebut på BBC

Det er imidlertid ikke som «hjernen bak UKM-suksessen», som Elida Inman Tjørve beskrives som av kolleger, er best kjent som. Tjørve er nemlig én av åtte bandmedlemmer i Team Me som allerede i 2011 vant Spellemann for «To the Treetops», blant annet sammen med samboer Uno Møller. Fire år senere bestemte gruppa seg for å sette spillepunktum, men i år har de igjen vært å finne på norske scener.

– Det hele begynte i 2010. Jeg og Marius Hagen bodde i Oslo og la ut egenproduserte låter på Urørt, da plutselig en av sangene våre ble plukket ut. Den første utgaven av bandet hadde sju medlemmer, men i dag er det kun jeg og Marius igjen av originalbesetningen, forklarer Uno Møller.

Tjørve kom inn i bildet i 2012 etter å ha vokst opp i Gausdal, spilt tverrfløyte i korps, sunget og spilt i band, gått rockelinje på Trøndertun og vært faglærerstudent i musikk. Team Me var på leting etter et nytt medlem, og hun ble invitert til prøvespilling med bandet samtidig som hun hadde et annet bandprosjekt på gang.

– Vi møttes i en loftsleilighet på Torshov, og noen dager senere opptrådte vi sammen på BBC2 med låter jeg måtte hastelære meg, smiler Tjørve, som i dag kan se tilbake på flere kritikerroste album og konserter over hele Europa som Team Me-medlem.

Fant friheten og mer boltreplass

Da Team Me skulle spille inn den andre plata si, hadde et av gruppemedlemmene flyttet hjem til Elverum. Musikerne begynte å bli litt lei av Oslo, blant annet på grunn av mye reising og et stressende hverdagsliv i hovedstaden, og det endte med at Elverum ble valgt som base for innspillingene. Tjørve og Møller, som da var blitt et par, ønsket å finne roen og lette etter et nytt sted å bo i nærheten av innspillingsbasen.

– Det var tilfeldig at vi flyttet til Åsnes, selv om mamma er herfra og jeg vokste opp her siden jeg var åtte år. Her fant vi friheten, mer boltreplass og en mer inspirerende og bekymringsløs hverdag, forklarer Uno Møller.

Etter å ha funnet seg et tilfeldig hus, måtte paret i gang med jobbsøking. Elida sendte blant annet inn en åpen søknad til kulturskolen i Åsnes og Våler, og fikk raskt beskjed om at hun kunne få et vikariat. Dermed ble det undervisning i begynnelsen av uka og bandreiser i helgene.

– Etter hvert måtte vi flytte, og kjøpte oss et lite, fradelt småbruk på Vestsida i Åsnesåsa. Vi har tun, hus og låve, og god plass til å bråke, forteller paret.

Kjelleren er innredet som studio og i låven kan man spille inn trommer. Og hele småbruket er stort nok til å innlosjere alle Team me-medlemmene.

Ungdommer som blir sett

Siden Tjørve og Møller slo rot i Kongsvingerregionen, har de engasjert seg i kulturlivet på en rekke arenaer. I tillegg til Tjørves bidrag til UKM-suksessen og arbeidet som enhetsleder for kultur og frivillighet, er Møller aktuell med en ny soloplate og er bass- og gitarlærer ved kulturskolen. Han ivrer etter å skape samspill mellom unge musikere, og ser at bandkulturen som i stor grad døde ut er i ferd med å bli gjenopplivet.

– Det er givende å se at unge som har sittet inne med noe plutselig åpner seg og viser at de får det til. Vi arbeider aktivt for å få med flere elever, og opplever en veldig gledelig vekst. I dag er det 127 elever bare på kulturskolen i Åsnes, sier Uno.

– Det er også veldig mange dyktige lærere på kulturskolen nå. Det er veldig, veldig bra, skyter Elida inn.

Paret merker en generell økt kulturinteresse i Åsnes, og tror at fokus på synliggjøring av tilbudene har vært en viktig faktor til at man har lykkes så godt.

– Resultatet er at vi får ungdommer som utøver kultur som føler at de bli sett, som heier på hverandre, og som forstår at det de er interessert i faktisk betyr noe. Kultur hjelper en å gi uttrykk for følelser, men skaper også nettverk og sosiale miljøer. Tidlig innsats er det som hjelper, forklarer Elida Inman Tjørve.

Enklere å gjøre en forskjell her

Et variert og aktivt kulturliv er en av styrkene til Kongsvingerregionen. Det handler ikke bare om barn og unge, men også om større arrangementer som Solørmart’n, sankthans på Kirkenær, Byfest i Kongsvinger, Morodalsfestival i Nord-Odal samt Brufest og Audunbakkenfestivalen i Sør-Odal.

– Det skjer mye hele tiden, og vi er heldige som har gode arenaer til å utøve kultur på, sier Møller og Tjørve, som likevel kunne ønsket seg flere tidsaktuelle ungdomsarrangementer, åpne scener og øvringssteder.

Paret tror at det er enklere å gjøre en forskjell i Kongsvingerregionen enn i større byer, og mener at UKM-suksessen er et godt eksempel på det.

– Her er det færre tilbud og lettere å få synlighet. Samtidig må det trekkes fram at det er mye positivitet rundt kulturlivet i regionen, og at folk er flinke til å stille opp, sier Møller, og forsikrer at framtiden til Team Me-paret er i Kongsvingerregionen.

– Vi blir boende her, og lover også mer Team Me-musikk, sier Tjørve.