Gi innspill til Regional Energistrategi for Kongsvingerregionen!

Kongsvingerregionen Interkommunalt Politisk Råd (KIPR), vedtok i sak 01/2025 den 27. mars 2025 følgende: «Forslag til Regional Energistrategi for Kongsvingerregionen sendes på høring i regionen med høringsfrist 12. mai 2025″.

I 2023 ble regionens energiutfordringer løftet, og KIPR besluttet å jobbe sammen om å finne gode, kunnskapsbaserte løsninger for energisituasjonen. Målet for arbeidet er en felles energistrategi for de seks kommunene i Kongsvingerregionen, som skal hjelpe oss å forstå behovet for energi og utvikle en region som er god å leve i.

Energistrategien legger til grunn at forutsetningen for en levende region er tilgang på arbeidsplasser og attraktive bomiljø jf. Regional Næringsstrategi for Kongsvingerregionen. Strategien skal sikre industrien god tilgang på fornybar energi, med så små inngrep i naturen som mulig. God tilgang på kraft for industrien vil føre til at vi både beholder- og øker antall arbeidsplasser, samt at vi bygger ut der vi må, gitt at verdifull natur i størst mulig grad blir bevart.

Energistrategien er utviklet i fellesskap gjennom arbeidsmøter, felles møter for formannskapene i regionen, folkemøter og høringsprosesser. Energistrategien bygger på omfattende kunnskap og felles strategier utviklet regionalt, både administrativt og politisk over år.

Du inviteres til å gi innspill

KIPR ønsker flest mulig innspill til forslaget om ny Regional Energistrategi for Kongsvingerregionen, og høringsinnspillene sendes til kongsvingerregionen@innlandetfylke.no. HUSK FRISTEN 12.5.25! Ev. spørsmål til høringsutkastet kan rettes til daglig leder Anne H. Huse, epost: annhue@innlandetfylke.no.

Les forslag til Regional Energistrategi for Kongsvingerregionen her.

 

Er du interessert i hva som har skjedd i prosessen frem mot energistrategien? I så fall kan du lese mer HER.

 

Bilde: Styret i Kongsvingerrregionen Interkommunalt Politisk Råd (KIPR), fra venstre: Elin Såheim Bjørkli (ordfører Kongsvinger), Knut Hvithammer (ordfører Sør-Odal), Kjetil Sløtte (ordfører Nord-Odal), Einar Ottesen Toverud (ordfører Åsnes), Rune Grenberg (ordfører Grue og leder KIPR), Kamilla Thue (ordfører Eidskog og nestleder KIPR).

Relevante utdanninger og unikt studiested – midt i en Science Park

Relevante utdanninger og unikt studiested – midt i en Science Park

De som tar utdanninger i Kongsvinger er ekstremt attraktive på arbeidsmarkedet!

Studerer du i Kongsvinger vil du nesten garantert ha drømmejobben når du er leverer bachelor- eller masteroppgaven. Du vil være svært attraktiv på arbeidsmarkedet enten du velger sykepleie, vernepleie, bærekraft eller digitalisering

– Våre utdanninger tar utgangspunkt i dokumenterte behov i næringslivet, og gjerne at det fra før ikke finnes utdanninger som dekker behovet. Faginnholdet er utviklet i samarbeid med næringslivet og gjør at vi utdanner kandidater arbeidslivet gjerne vil ha, sier Vegard Herlyng, daglig leder ved Høgskolesenteret i Kongsvinger (HIK).

Flere av tilbudene i Kongsvinger kan studeres ved siden av jobb. For eksempel tilbys master i digital ledelse og forretningsutvikling både som heltid og deltid. Bachelor vernepleie går over fire år, og er gjennom det også mulig å kombinere med jobb. Det samme gjelder de fleste fagskoletilbudene (helse og tekniske fag).

 

Fornøyde sykepleierstudenter, spennende master i digital ledelse og et nytt forskningssenter innen digitalisering og bærekraft – det er i Kongsvinger du vil være om dagen!

Viktige satsinger for næringslivet

– Da vi tok bærekraftskurset på HIK ga det oss masse inspirasjon til å se på verdikjeden vår og hva er det vi kan gjøre i vår verdikjede for å bli mer bærekraftige. Uten utdanningstilbudet ved Høgskolesenteret ville vi ikke ha kommet like langt innenfor bærekraftsarbeid som vi har i dag. HIK er en avgjørende samarbeidspartner for å fremme forskningsbasert kunnskap ut til bedriftene i regionen, sier Stine Lilleseth.

Lilleseth Kjetting er en av mange bedrifter som har gått bærekraftskurs på Høgskolesenteret, og gir mye av æren for sitt ny oppstartede returprosjekt av kjettinger nettopp til kunnskapen de har tilegnet seg hos HIK.

Fornøyde studenter og unike omgivelser

I tillegg til å være tett på næringslivet, er noe av suksessfaktorene for tilbudene i Kongsvinger også tilfredsheten til studentene. Karina Jørgensen (24) fra Bergen var i 2020 blant de mest fornøyde sykepleierstudentene i landet. Til lokalavisen Glåmdalen forteller hun:

– Nærheten mellom studenter og lærere samt et oversiktlig miljø er viktige suksessfaktorer. Vi har ganske små klasser, og det er generelt kortere avstand mellom studenter og lærere enn ved større studiesteder. Her forsvinner du ikke i mengden. Hvis vi sender en melding til veilederen, kommer det gjerne svar raskt uansett når på døgnet det måtte være.

Hun framhever også de gode mulighetene for å få praksisplass lokalt, enten det gjelder ved sykehuset, institusjoner eller i hjemmetjenesten. Også i år (2025) var Kongsvingerstudentene fornøyde – med en 4. plass av 30 studiesteder.

– Jeg er ikke overrasket. Det er en fin skole å gå på, sier sykepleierstudent Mathilde Malmerengen til Glåmdalen i 2025.

Studenter i Kongsvinger er en del av Innlandet Science park og deler dermed lokaler med flere utviklingsaktører, spennende næringsliv og ikke minst forskningssenter for digitalisering og bærekraft (CREDS).

 

Fremtidsrettede, unike og relevante utdanninger – og 100 millioner til forskerstillinger.

Forskningssenter etablert

Universitetet i Innlandet (INN) har nå etablert et forskningssenter innen bærekraft og digitalisering i Kongsvinger.

-Vi har reist 100 millioner i oppstartskapital til senteret. Midlene skal gå til forskerstillinger. Vi gleder oss veldig til å utvikle dette videre sammen med Universitetet i Innlandet og andre interessenter, sier Herlyng.

Forskningen ved senteret skal skje i tett samarbeid med næringslivet og studentene. Flere prosjekter og samarbeider med både lokale og nasjonale aktører er i gang.

– INN har ambisjon om å være en sterk utviklingsaktør som bidrar til grønn omstilling. Dette senteret vil være sentralt i denne satsningen. Etableringen er et eksempel på hvordan vi ønsker å jobbe. Vi skal være en regional kraft som samarbeider tett med omgivelsene våre og bidrar til utvikling i regionen, uttaler rektor Peer Jacob Svenkerud.

For fullstendig oversikt over universitets- og fagskoleutdanninger i Kongsvinger – se www.hik.no.