Godt oppmøte på åpent møte om energistrategi i Kongsvingerregionen
Vi vil sikre industrien god tilgang på kraft, lave strømpriser til folk, med så små inngrep i naturen som mulig. Kongsvingerregionens energistrategi skal hjelpe oss å forstå behovet for energi og videreutvikle en region som er god å leve i. Onsdag 8. januar møtte et hundretalls opp til åpent folkemøte om regionens energistrategi.
Hva er behovet?
Industrien trenger mer kraft for ny vekst og grønn omstilling og regionen trenger mer kraft for ny industri og arbeidsplasser. I tillegg trengs et kapasitetsmessig stabilt strømnett for forsyningssikkerhet og beredskap.
Hva er status i dag?
Det er for lite fornybar energi og vi har for dårlig kapasitet i dagens strømnett.
Vår fremtid – våre valg
• Proaktiv tilnærming
• Samarbeid som nøkkel
• Søk kunnskap før beslutninger
• Behov for en energimiks
• Forberede oss på endringer
Regionen har valgt å fokusere på samarbeid om å identifisere behov og realisere løsninger. Samfunnet står ovenfor store endringer. For å komme styrket ut av disse må vi ta aktive valg som gir oss styring. Vi vil ikke være passive passasjerer på vei mot en usikker fremtid. Dette legger grunnlaget for målrettet utvikling og gode avtaler.
Industriens kraftbehov
Gjennomgang av industriens kraftbehov med uttalelser fra bedriftene selv. På grunn av mangel på effekt og tilgang på energi, ser vi også at flere velger å etablere bedrifter og å skape arbeidsplasser utenfor Kongsvingerregionen.
Bredt sammensatt panel
Et panel satt sammen av deltakere fra IFE (Institutt for Energiteknikk), Sabima og Eidsiva Hafslund Vind svarte opp innspill som har kommet via innspillsportalen til Kongsvingerregionen i forkant av møtet. Spørsmålene som ble belyst var bl.a.:
– Trenger vi energiomstilling?
– Kan vi ikke bare kutte kablene til utlandet og bygge nytt nett til regionen?
– Energibesparelse – kan det være en del av svaret?
– Utnytt vannkraften og Glomma!
– Er kjernekraft løsningen?
– Hva med vindkraft?
– Hvordan ta hensyn til naturen?
Samarbeid som strategi for å lykkes
Det betyr at vi skal dele ulemper og fordeler, effektivisere ressursbruk og bygge kompetanse slik at vi får trygghet til å ta beslutninger for grønn omstilling. Vi har også et samfunnsansvar for å produsere energien vi trenger selv, pluss litt til, slik at vi har mulighet til å være en del av den nasjonale beredskapen.
Regionen skal samarbeide om å utvikle en felles energi strategi med følgende fokusområder og løsninger/tiltak innen:
- Ny kraft
- Energi i næringsarealstrategi
- Åpen dialog
- Frigjøre kraft
- Forenkle prosesser
Fokusområder og løsninger/tiltak
Åpen dialog
Som representanter for folk flest, skal vi bygge tillit ved å sørge for at all informasjon er inkluderende og tilgjengelig.
1. Energiportal
2. Overskuddsenergi
Frigjøre kraft
Gjennom kommunens rolle som eier og innkjøper av bygg kan vi få mer ut av mindre energi.
3. Regionens energikoordinator
4. Energikrav
Forenkle prosesser
Som pådriver og tilrettelegger for grønn omstilling skal kommunen gjøre det enkelt for alle som ønsker å produsere ny energi i oppgåtte spor.
5. Ekspress prosess
6. Green heart LAB
Energi i næringsarealstrategi
Gjennom kommunens rolle som planlegger og forvalter blir naturverdier og grå arealer en del av næringsarealstrategien, for utvikling av fornybar energi, med så små inngrep som mulig.
7. Naturverdier
8. Definisjon av grå arealer
Ny kraft
Kommunene i Kongsvingerregionen samarbeider om utvikling av ny energi.
9. Felles plan for kraft og energi
10. En god avtale
11. Påvirkningskart
12. Mer ut av strømnett
Veien videre
Veien videre Felles energistrategi skal behandles i kommunene før sommeren. Det blir nytt folkemøte når strategien legges ut på høring i mars, og innbyggerne får mulighet til å uttale seg om strategien før politisk behandling i juni 2025.