Circle Scan Kongsvinger Region – først i Norge!

Norges første Circle Scan er nå fullført her i Kongsvingerregionen. I den siste workhopen ble det etablert handlingsplaner for fire sirkulære pilotprosjekter. Disse vil bidra til mindre CO2-utslipp, bedre ressursutnyttelse, nye sirkulære arbeidsplasser og offentlige besparelser.

Sammen med representanter fra offentlig sektor og næringsliv har Kongsvingerregionen gjennomført en Circle Scan (også kalt City Scan) for byggenæringen. 

– Circle Scan er et verktøy for å løse framtiden utfordringer og nå bærekraftsmålene, sier prosjekteier Anne Huse fra regionsrådet.

Innlandet fylke har de en ny, ambisiøs strategi med fokus på bærekraft. Regionsrådet mener at Circle Scan har vært med til  å gi konkret innhold til deler av strategien. Ordfører i Sør-Odal, Knut Hvithammer, støtter opp under budskapet fra Huse.

– Kongsvingerregionen er Norges grønne hjerte, og vi har en ambisiøs regional næringsstrategi med bærekraft som et viktig satsingsområde. Nå kan vi ta ledertrøyen innenfor sirkulærøkonomi, sier Hvithammer.

I sirkulærøkonomi er målet å gjenbruke eller ombruke alle råmaterialer slik at det ikke produseres avfall. Hvithammer understreker at de har gode råvarer i tømmeret i regionen, og har en byggebransje som er stor og ledende. Effekten av å bli mer sirkulær i denne sektoren er derfor høy.

 

Hør hvordan vi jobber med sirkulærøkonomi. Regionrådsleder Knut Hvithammer (ordfører Sør-Odal), Trond Sørensen (GIR), Anne Huse (regionrådet), Eva Snare (Nord-Odal kommune), Ole Gunnar Holen (Sør-Odal kommune), Jon Guttormsen (Topos arkitektur) og Sofie Pindsle (Circular Norway) forteller om metoden og et pågående sirkulært byggeprosjekt.

Samarbeidsprosess med mange interessenter

Prosjektet har vart et år og har involvert både politikere, offentlig administrasjon og aktører fra bygg- og anleggsnæringen i de seks kommunen i regionen.

– Vi er veldig fornøyde med prosessen i Circle Scan Kongsvinger. Samarbeidet har vært helt unikt, og vi er imponert over det lokale engasjementet som har ført til at flere piloter allerede er iverksatt, sier Jordi Pascal, prosjektleder Circle Economy.

Prosjektet har vært ledet av nederlandske Circle Economy i samarbeid med Circular Norway og har gått over fire faser der sentrale aktører fra lokalsamfunnet har deltatt. I fase en kartlegges regionens sosioøkonomiske forhold. Deretter utføres en materialstrømsanalyse, så utvikles strategier for økt sirkularitet. Til sist lages handlingsplaner for sirkulære piloter.

– Circle Economy har veldig gode verktøy for å engasjere og involvere folk. Det har også vært veldig godt å ha med seg Circular Norway som det norske bindeleddet for forankring i metodikken, forteller Eva Snare, næringssjef i Nord-Odal kommune og lokal prosjektleder.

Solid lokal innsats

Sofie Pindsle har vært Circular Norways prosjektressurs. Hun fremhver at de sirkulære pilotene i fase fire er viktige slik at dette ikke bare blir en skrivebordsøvelse.

– Handlingsplanene som er utviklet viser både samfunnsnyttige effekter, såvel som de økonomiske besparelsene som kommer av at man gjenbruker flere materialer, sier Pindsle som er svært fornøyd med den lokale innsatsen i Kongsvingerregionen.

Les mer om pilotene her

Daglig leder for Glåmdal Interkommunale Renovasjonsselskap, Trond Sørensen, bekrefter at prosjektet har medført økt sirkulær praksis.

– I prosjektet utfordrer vi avfallspyramiden. Avfallspyramiden begynner nederst med å legge ting på deponi. Og så er det energigjenvinning eller brenning av søppel, deretter er det materialgjenvinning, og øverst er det ikke å produsere avfall. Det er dit vi vil. Det krever en endring hos forbrukerne, og hos produsentene. I fremtiden skal vi ikke lage avfall, men ting som kan brukes om igjen. 

– Ved siden av å øke sirkulariteten så bidrar Circle Scan også til at Kongsvingerregionen leverer på seks ulike bærekraftsmål. Dette er noe kommunene også måles på, så Circle Scan er relevant også innenfor bærekraftsmålene, sier Pindsle.

 

Lignende saker