Skip to content
Fargerik etterforsker flyttet hjem

Christine Sørby (36) hatet hjembygda som 16-åring, og ville bare til Oslo. Men 20 år senere er det få som snakker like varmt om Kongsvingerregionen som henne. Livet på landet er absolutt ikke kjedelig, når du bare ser mulighetene.

Navn: Christine Sørby
Bosted: Sander
Yrke: Politietterforsker

Du merker det med en gang du ankommer småbrukstunet like ved Glommas bredd. Roen, lufta og stemningen senker skuldrene og skyver smilebåndene sideveis. Christine forsøker å stagge velkomstgleden til hunden Doris der hun står på trappa til sitt 100 år gamle hus. Vi er midt i episenteret til Odal-kvinnens sted på jord. Her bor og lever hun sammen med ektemannen Bjørn Kristian Næss.

«Jeg vokste opp på et boligfelt to kilometer bortenfor her. I tenårene ville jeg bare bort, for å leve det urbane Oslo-livet. 
Men etter noen år drømte jeg meg tilbake til stedet som betyr aller mest, og menneskene som betyr masse for meg.»

Fargerikt liv: Christine Sørby har flyttet hjem til Sander, etter mange år i Oslo. Her i den spennende og fargerikt oppussede stua.
Realiserte drømmehjemmet

Det meste av jord og skog er skilt fra gården for lengst. Småbruket som Christine og Bjørn Kristian overtok i 2017 har 8 mål tomt, hus, låve, drengestue, utedo og en jordkjeller. Bolighuset er møysommelig pusset opp med egne hender. Bondepreget består, samtidig som moderne løsninger og friske farger har inntatt drømmestedet. Huset gir fra seg energi, akkurat som de fargerike og aktive menneskene som bor der.

«Jeg hadde med 20 personer med meg på visning da vi vurderte å kjøpe stedet her, bare for å sikre at vi fikk sjekket tilstanden skikkelig og ikke gikk på et umulig prosjekt. Vi har jo lært oss veldig mye underveis, og det er bare badet vi ikke har puset opp selv, forteller hun.»

Christine forteller at hun virkelig hater å bruke penger. Interiøret er en god blanding av «loppis» og nye friske farger. Man får nesten ikke sett seg mett på finurlige detaljer og overraskelser innendørs. Den knallgrønne sofaen er like god til hjemmekontorbruk med bærbar PC i fanget, som en hyggelig samtale over en kaffekopp. Den fargerike kvinnen skryter definitivt ikke, men utstråler likevel enorm glede og stolthet over å ha flyttet hjem igjen og realisert drømmehjemmet.

Politietterforskeren

Rett etter videregående skole forlot Christine det lille stedet Sander, til fordel for Oslo. Leilighet på Majorstua, med studier i grafisk design og interiørdesign pekte en helt annen vei enn tilbake mot Odalen. Hun stortrivdes i det urbane livet. Det bondske livet i utkanten var hun ferdig med. Så skiftet Christine beite, gikk politiskolen og fikk jobb på Grønland i Oslo.    

«Jeg søkte vel mot politijobb fordi jeg både er glad i fart og spenning, samtidig som jeg er veldig menneskeinteressert.
Dessuten er jeg nysgjerrig og liker å høre historier og få innblikk i ulike skjebner.»

Nå jobber hun som politietterforsker i Kongsvinger, og stortrives. Det har allerede blitt tre år i Innlandet politidistrikt. Forholdene er ikke større enn at det også blir vakter med patruljering. Lokalsamfunnet kjenner hun etter hvert veldig godt også gjennom etterforskerjobben – på godt og vondt.

Væren Frank: Christine tok seg av to kopplam i vår, men væren Frank har blitt fullverdig familiemedlem, og skal absolutt ikke ende i fårikålen.
Sosialt nettverk

Et sammensveiset nettverk av unge jenter og barndomsvenner fra Sander flyttet til Oslo, men nå har fire gode venninner flyttet hjem til Kongsvingerregionen igjen. Christine elsker å samle venner og kjente på småbruket i sosiale anledninger. Over et godt måltid med tilhørende drikke løper kreativiteten i mange retninger. Flere prosjekter av ulik art er allerede unnfanget i disse omgivelsene.

«Vi giftet oss her i låven i 2017, med 120 gjester. Vi hadde grillet gris og lagde alt selv. Dans er ikke vår favorittaktivitet, så det ble rævkrok og andre aktiviteter på låven. Opplevelser bør ikke koste så mye, smiler hun.»

Arrangementer og eventkunnskap er en viktig del av tilværelsen til Christine og Bjørn Kristian på Sander. Begge har jobbet mye med Audunbakkenfestivalen, og elsker å ordne og tilrettelegge sammenkomster av ulike slag. Med mat og drikke som hobby og lidenskap i tillegg, får mange ta del i opplevelsene og den store gjestfriheten til ekteparet.

Hjemflytteren

Christine Sørby er en ekte hjemflytter som reiste ut i verden, for så å komme tilbake til hjemstedet full av ideer og energi. Det er ikke få timer hun har lagt ned i restaurering og oppussing. Og med den medfødte angsten mot pengebruk, lærer hun seg mye og fikser det utroligste sammen med sin livsledsager.

Hunden Doris er også en humørfylt og viktig ledsager og familievenn på gården. Med fulle jobber daglig i henholdsvis Kongsvinger og på Lørenskog, er det begrenset mulighet til dyrehold. Men hunden fikk likevel selskap av to nye firbeinte venner i vår. De to sauene Torill og Frank er like fullverdige familiemedlemmer, og like viktige humørspredere som de andre.

«Av en eller annen grunn fikk jeg et innfall i vår om at jeg ville ha kopplam. Egentlig tenkte vi at det skulle ende med fårikål når høsten kom, men slik ble det absolutt ikke, forteller hun.»

«En dag ringte en bonde i nærheten, og fortalte at jeg kunne komme og hente lammene. Kopplam må få melk og må fôres med tåteflaske, og det klarte jeg fem ganger daglig fordi det var mye hjemmekontor i vår.»

De to lammene var en jente og en gutt. Sistnevnte måtte kastreres, da den var i ferd med å vokse seg til en vær med krøllhorn. Nå nyter tre firbeinte og to tobeinte et humørfylt liv sammen på landet.

 
Planer og prosjekter

Men å nyte betyr ikke nødvendigvis å sitte stille, for Christine og hennes familie. Drengestua skal restaureres for å kunne brukes av gjester. Planen er å leie ut rom i drengestua via Airbnb, og tilby rolige og hyggelige landlige opplevelser for gjester.

En gammel jordkjeller og potetkjeller bygges om til vinkjeller. Ifølge eldre naboer satt folk og gjemte seg for tyskerne her under krigen- Christine ser potensiale og bruksområder for alle gårdens bygninger. Låven fikk 200 kvadratmeter nytt gulv og brukes til selskaper og aktiviteter. Loppemarked er typen arrangementer som de har i låven også.

«Jeg har holdt på med ulike prosjekter så lenge jeg kan huske. Jeg liker å skape ting, og her har jeg alle muligheter, sier hun.»

Christine har arrangert konserter og kulturarrangement, og har laget en egen scene på låven. Nå håper hun at det snart igjen blir mulig å arrangere nyttårsfest og store sommerfester i sitt eget hjem.

Fest på låven: Christine Sørby og ektemannen Bjørn Kristian Næss har satt i stand låven, som blant annet brukes til selskapeligheter.
Tekst og foto: Svein A. Halvorsen

Bildegalleri: Livet på landet

Les flere liknende saker i serien #kongsstories